Scooter op LPG / Autogas

LPG is een goedkope en milieuvriendelijke brandstof. In 2017 waren er 133.000 auto’s in Nederland die op LPG rijden. Maar een scooter op LPG, kan dat ook? Jazeker! Op deze pagina lees je alles over scooters op LPG, waar je lpg scooters kunt kopen, en of het aan te raden is boven een scooter op benzine.

Wat is LPG?

LPG, ook bekend als Autogas of GPL, is een afkorting van Liquified Petroleum Gas. Het is dus vloeibaar gas dat wordt gebruikt om op te rijden, maar ook voor “domestic use”, ofwel thuisgebruik (koken, verwarming..). Rijden op LPG is goedkoper dan rijden op benzine of diesel, en er zijn flinke milieuvoordelen te behalen. Om op LPG te rijden moet een auto worden voorzien van een LPG-installatie, die de standaard benzinemotor voorziet van een extra brandstofsysteem waardoor je op twee verschillende brandstoffen kunt rijden.

Goedkoop scooter rijden op LPG

LPG is veel goedkoper dan benzine. Waar benzine al snel meer dan €1,50 per liter kost, betaal je voor een liter LPG slechts rond de €0,65. In België LPG tanken kost nog minder, met ongeveer €0,40 per liter.

Daar komt wel bij dat een motor op LPG iets meer brandstof verbruikt ten opzichte van benzine. Dat komt doordat bij de verbranding van LPG relatief minder kracht vrijkomt dan bij verbranding van benzine. Echter, zelfs met 20% extra brandstofverbruik is LPG véél goedkoper.

Maar voor LPG betaal je toch meer wegenbelating? Bij auto’s is het inderdaad zo dat je voor dezelfde auto op LPG zo’n 20 euro per maand meer wegenbelasting moet betalen, maar bij een scooter ben je geen motorrijtuigenbelasting verschuldigd, ook niet voor een scooter die op LPG loopt.

Hoeveel kan ik besparen met een LPG scooter?

We gaan even uit van een benzineprijs van €1,50 en een LPG-prijs van €0,65. Stel, je hebt een scooter met een benzinetank van 5 liter met een verbruik van 1:30. Je kunt dan dus 150 kilometer op één tank rijden, en dat kost €7,50. Als je rekent dat LPG 20% meer brandstof verbruikt, dan verbruik je op 150 kilometer één liter LPG meer dan benzine, 6 liter dus. Dan kost 150 kilometer rijden op een LPG scooter je slechts €3,90!

LPG scooters en milieu

LPG fijnstof en co2

Vloeibaar of damp LPG

Voor het milieu is LPG beter dan Diesel.

Welke LPG scooters zijn er?

Ben je op zoek naar een LPG inbouw scooter? Een populair voorbeeld is de Benzhou LPG scooter.

Het is ook mogelijk om een scooter met een 4-takt motor om te bouwen naar LPG.

Scooters op CNG / LNG / Aardgas

CNG en LNG zijn andere namen voor aardgas. CNG (Compressed Natural Gas) is, zoals de naam al zegt, aardgas onder hoge druk. LNG (Liquified Natural Gas) is vloeibaar gemaakt aardgas. Beide brandstoffen hebben grote nadelen ten opzichte van LPG en benzine. Zo kun je bijna nergens aardgas tanken, en is LNG dankzij zijn natuurkundige eigenschappen enkel geschikt voor de (transport)industrie. Er zijn wel scooters op aardgas (CNG) zoals deze Honda Activa 3G, maar deze zijn slechts in zeer beperkte aantallen geproduceerd en zijn niet verkrijgbaar in Nederland.

Alleen 4 takt scooter kunnen worden omgebouwd naar LPG. 2-takt (scooter)motoren gaan niet samen met LPG. Echter, LPG en een turbo gaan wel prima samen.

LPG scooters in China

In China rijden veel scooters op LPG, met als voornaamste reden de verminderde uitstoot van giftige gassen als NOx en fijnstof. In Shanghai rijden enkel scooters op LPG rond, want benzinescooters zijn er verboden.

LPG scooters in India

In India is LPG een veelgebruikte brandstof voor tweewielers. Net als in China rijden veel scooters op LPG om de extreme luchtvervuiling tegen te gaan. Daarmee is een LPG scooter in India misschien wel de meest gebruikte vorm van transport.

LPG scooter kopen

Een LPG scooter kopen is in Nederland vrijwel onmogelijk. Hoewel er wel enkele scooters op LPG zijn, worden er geen af-fabriek LPG scooters geleverd of verkocht. Het is wel mogelijk een scooter om te laten bouwen naar LPG.

Afbeeldingen

Meer over LPG scooters: