Remmen

Om met je scooter te kunnen stoppen zijn je remmen van groot belang. Slecht of niet werkende remmen zijn levensgevaarlijk en moeten altijd zo snel mogelijk worden vervangen. Doorgaans zijn remmen van scooters te onderscheiden in twee categorieën: trommelremmen en schijfremmen. Het verschil tussen deze twee soorten remmen, de precieze werking en de voordelen en nadelen zijn hieronder uitgelegd.

Trommelrem

Trommelremmen zijn

Schijfrem

Schijfremmen worden tegenwoordig op bijna alle voertuigen toegepast. De reden hiervoor is hoofdzakelijk dat de remkracht van een schijfrem veel groter is dan die van een trommelrem. Hoewel trommelremmen in auto’s nog veel werden toegepast door de lagere kracht die uitgevoerd dient te worden op het rempedaal, is door de uitvinding van rembekrachtiging de trommelrem op de achtergrond geraakt.

Een schijfrem werkt door middel van op de remklauw gemonteerde remblokken. Deze remblokken worden tegen de remschijf geduwd, waardoor er wrijving ontstaat en de scooter zal afremmen. Schijfremmen zijn gemakkelijk te repareren, de remblokken vervangen is binnen enkele minuten gedaan en de remkracht is veel groter dan de remkracht van een trommelrem.