Luchtfilter

De luchtfilter is een filter bedoeld om stof en vuil uit de lucht te filteren die door het inlaattraject de motor in wordt gezogen. Door de lucht te filteren komen er geen ongewenste stoffen in de cilinder of bij de krukas terecht, waardoor de levensduur van de motor enorm wordt verbeterd. Rijden zonder luchtfilter is mogelijk. Omdat de luchtstroom niet wordt beperkt door een filter zijn de prestaties optimaal, maar voor de motor is dit erg riskant en is de kans op problemen vele malen groter dan wanneer er met een luchtfilter wordt gereden.

Malossi Sportluchtfilter

Wat is het verschil tussen een standaard luchtfilter en een sportluchtfilter? Een standaard luchtfilter bestaat meestal uit een plastic kap met een soort sponsje erin. Sportluchtfilters of open luchtfilters zijn niet bedekt met een plastic kap maar bestaan enkel uit het “sponsje” en de kelk. De lucht stroomt door het de filter, waardoor het vuil achterblijft en zuivere lucht wordt aangezogen door de motor. Het voordeel van een sportluchtfilter is dat er meer lucht wordt doorgelaten, wat resulteert in betere prestaties en een harder geluid.

Het is noodzakelijk om de luchtfilter af en toe te reinigen. Hoewel standaard luchtfilters bijna nooit gereinigd of vervangen hoeven te worden, is het bij een sportluchtfilter voor de levensduur en goede prestaties essentieel om de filter op den duur schoon te maken. Hoe dit precies in zijn werk gaat, kun je lezen op deze pagina. Hoe vaak moet de luchtfilter van een scooter schoongemaakt worden? Een standaard luchtfilter kan gemakkelijk enkele jaren meegaan zonder vervangen of gereinigd te worden. Sportluchtfilters moeten minimaal één keer per jaar gereinigd worden, hoewel het aan te raden is dit vaker te doen.