Carburateur

Wat is een carburateur?

http://www.vanseggeren.nl/tunpics/110219.jpg
Dellorto 17,5mm carburateur

De carburateur is het onderdeel dat de benzine mengt met lucht zodat er een brandbaar mengsel naar de cilinder gaat. Pure benzine zonder lucht zou namelijk niet branden. Daarnaast zit in de carburateur ook de gasklep of gasschuif. Deze is aangesloten op je gaskabel en hiermee bepaal je hoeveel van het brandstofmengsel doorstroomt naar de cilinder. Ook kun je bij de carburateur het stationaire toerental afstellen. Bij 2-takt scooters die geen mengsmering tanken wordt ook de olie in de carburateur aan het mengsel toegevoegd.

Hoe werkt een carburateur?

De werking van een carburateur is logisch en redelijk eenvoudig. Het is een mechanisch onderdeel en er is dus geen elektronica benodigd (met uitzondering van carburateur met een elektrische choke). Door de beweging van de zuiger wordt in de carburateur via de luchtfilter lucht aangezogen. Daarnaast zit er een sproeier in de carburateur die via een slangetje is aangesloten op de benzinetank. De sproeier werkt als een verstuiver en zorgt ervoor dat de benzine goed wordt gemengd met de lucht, zodat deze optimaal kan ontbranden.

Naast het mengen van benzine en lucht heeft de carburateur nog een tweede functie. In de carburateur bevindt zich namelijk een gasklep/gasschuif, welke is aangesloten op de gaskabel. Zodra de bestuurder gas geeft, wordt de carburateur als het ware open getrokken waardoor er meer lucht/benzine mengsel naar de cilinder kan. Zodra je de gashendel loslaat, gaat de carburateur weer bijna helemaal dicht. Zou deze helemaal dicht gaan, dan valt de scooter uit. Het stationaire toerental (het toerental wat de scooter maakt als de bestuurder geen gas geeft) is handmatig af te stellen met de stationair schroef.

Carburateur afstellen

Zoals gezegd zit er in een carburateur een sproeier, die bepaalt hoeveel benzine er met de lucht wordt gemengd. Ook kunnen er andere dingen worden afgesteld, bijvoorbeeld de hoogte van de gasnaald. Een nieuwe scooter uit de fabriek is normaal gesproken goed afgesteld waardoor de scooter goed zal lopen. Echter, ga je er iets aan veranderen, zoals een nieuwe uitlaat, cilinder of een andere luchtfilter, dan is de kans groot dat je de carburateur opnieuw zult moeten afstellen. Gelukkig is dit redelijk eenvoudig zelf te doen. Begrijp je de werking van de carburateur niet, dan kun je dit beter door een scooterspecialist laten doen. Heb je toch interesse om zelf te leren hoe je een carburateur kunt afstellen, lees dan verder op deze pagina.

Nieuwe scooters worden steeds vaker uitgerust met elektronische brandstofinjectie, als vervanging van de carburateur.