Rollen vervangen

De rollen of variorollen zijn een belangrijk onderdeel van iedere scooter. De vario of variateur zorgt ervoor dat de scooter vanuit stilstand hoge snelheden kan behalen zonder te hoeven schakelen. De rolletjes zijn gewichten waarmee je in combinatie met de drukveer en trekveertjes de variateur kunt afstellen zodat de scooter zonder dip kan optrekken tot de topsnelheid. Op deze pagina wordt de exacte werking van de vario rolletjes uitgelegd. Ook kun je hier lezen hoe je deze kunt vervangen.

Het gewicht van de rolletjes is van grote invloed op de prestaties van je scooter. Het juiste gewicht bepalen is niet altijd even gemakkelijk. Om het juiste gewicht van de rollen te bepalen kun je de richtlijnen onderaan deze pagina bekijken.

Wat doen vario rollen?

De rolletjes bevinden zich in het variateur vliegwiel. Zodra de bestuurder gas geeft, worden de rolletjes door de centrifugale kracht op de as naar buiten geduwd, waardoor de vliegwielen tegen elkaar worden geduwd en de v-snaar naar buiten loopt. Hierdoor wordt de v-snaar bij de koppeling naar binnen getrokken zodat het achterwiel niet meer losgekoppeld is van het motorblok en de kracht van de krukas kan worden omgezet op de achteras. De variateur fungeert samen met de koppeling in feite als een automatische versnellingsbak. Om de precieze werking van de variateur te bestuderen kun je een kijkje nemen op deze pagina.

Wanneer rolletjes vervangen?

Hoe weet ik wanneer ik de rolletjes van mijn scooter moet vervangen? Er zijn enkele situaties waarin de rollen moeten worden vervangen. Wanneer er andere onderdelen worden gemonteerd zoals een nieuwe uitlaat, is het in veel gevallen nodig om de rolletjes te vervangen. De rollen kunnen echter ook verslijten. Je kunt snel zien of je rolletjes versleten zijn. In de onderstaande video wordt uitgelegd hoe je de rolletjes uit de vario kunt halen. Zijn deze niet meer helemaal rond, dan zijn ze toe aan vervanging.

Gewicht vario rolletjes

Het gewicht van de variorolletjes bepalen is niet altijd even gemakkelijk, maar met behulp van de juiste richtlijnen kunnen de meeste mensen dit zelf. Door een onjuist gewicht kan de scooter overtoeren of ondertoeren gaan maken. Ook wanneer je bijvoorbeeld de uitlaat vervangt zul je het gewicht van de rolletjes moeten aanpassen.

Bij relatief zware rollen hoeft de cilinder maar weinig toeren te maken om genoeg centrifugale krachten te genereren om te rolletjes naar buiten te duwen. Bij zwaardere rolletjes zal je scooter dus in theorie meer toeren maken dan bij lichtere rolletjes. Lichtere rolletjes hebben een snellere beweging nodig om genoeg centrifugale kracht te genereren, waardoor de scooter meer toeren zal maken.

Het optimale gewicht van de rollen is gemakkelijk te bepalen door met een stift een streep te trekken op het loopvlak van de v-snaar in de variateur. Ga een stukje op topsnelheid rijden en maak het carter weer open. Indien er nog iets over is van de streep is zijn je rollen te zwaar en zul je het moeten proberen met lichtere rolletjes. De scooter kan nu namelijk niet het optimale aantal toeren maken waardoor je veel kracht verliest. Ga niet in één keer te veel omlaag in gewicht; stapjes van 0,1 of 0,2 gram zijn genoeg.

Indien er niets meer van de streep over is, is het gewicht van je rolletjes precies goed ofwel te laag. Je kunt proberen het gewicht met 0,1 te verhogen. Zorg ervoor dat je niet met te lichte rollen gaat rijden; de scooter gaat dan te veel toeren maken en er gaat alsnog veel trekkracht verloren. Hij maakt waarschijnlijk veel kabaal maar komt niet goed vooruit en je levert voornamelijk veel in op je topsnelheid. Het is dan ook erg slecht voor iedere motor om overtoeren te draaien, dit loopt in de meeste gevallen uit op motorschade. Zorg er dus voor dat je genoeg tijd steekt in het vinden van het juiste rollen gewicht.

Rollen vervangen

In het onderstaande filmpje kun je duidelijk zien hoe je je rollen kunt vervangen.

(binnenkort online)