Luchtfilter schoonmaken / reinigen

Waarom luchtfilter schoonmaken?

De luchtfilter is een belangrijk onderdeel van ieder voertuig met een verbrandingsmotor. De luchtfilter houdt vuildeeltjes uit de inlaat en verbrandingsruimte van je motorblok zodat er geen deeltjes in terecht komen die er niet thuis horen en zelfs schade kunnen aanrichten. Omdat de luchtfilter deze deeltjes tegenhoudt, raakt iedere luchtfilter na een tijdje vervuild. De luchtfilter schoonmaken is daarom een belangrijke klus om de levensduur van je motor te waarborgen. Dit is geen ramp; je kunt gemakkelijk zelf de luchtfilter van een scooter schoonmaken. Het duurt hooguit een half uurtje.

Wanneer luchtfilter reinigen?

Wanneer moet je de luchtfilter van een scooter schoonmaken? Dit hangt af van het type luchtfilter dat op jouw scooter aanwezig is. Een sport luchtfilter schoonmaken moet vaker gebeuren dan het schoonmaken van een standaard luchtfilter. Het verschil is dat bij een standaard luchtfilter een behuizing om de daadwerkelijke filter is gemonteerd, zodat deze niet zo snel vies wordt. Echter beperkt deze behuizing wel de luchtstroom, waardoor een open luchtfilter of sportluchtfilter meer kracht zal leveren. De sport luchtfilter is daarentegen niet “begrensd” en zal sneller vies worden dan een standaard luchtfilter.

Scooter luchtfilter schoonmaken

Gelukkig is een luchtfilter schoonmaken een gemakkelijk karwei, zelfs voor mensen die weinig technisch inzicht of verstand van scooters hebben. De enige benodigdheden zijn een schroevendraaier om de luchtfilter te demonteren, een fles wasbenzine, een koffiefilter en een schaaltje of bakje groot genoeg om de luchtfilter in te leggen.

​Haal de luchtfilter uit elkaar zodat alleen de daadwerkelijke filter (het “sponsje”) overblijft. Leg deze in het bakje en giet er wasbenzine overheen, zodat de filter helemaal ondergedompeld is. Wasbenzine haalt alle vet-, olie- en vuildeeltjes effectief uit de filter. Haal na een minuut de filter uit de wasbenzine. Deze is nu al een stuk schoner. Je kunt het proces herhalen door de wasbenzine te filteren in de koffiefilter en de luchtfilter opnieuw uit te spoelen. Spoel deze daarna af met warm water en laat de luchtfilter drogen.

Je kunt de schone filter nu weer terug monteren. Zorg wel dat de filter goed droog is; je wil uiteraard geen water in je motorblok. Het is goed mogelijk dat nadat je de filter hebt schoongemaakt, je scooter ineens beter loopt. Sneller zal je scooter meestal niet gaan, maar door een betere luchtstroom kan het wel zijn dat je blok makkelijker af te stellen is, je scooter niet meer uitvalt bij stationaire toerentallen of hij simpelweg meer trekkracht levert. Loopt je scooter niet goed? Neem dan eens een kijkje op de how-to carburateur afstellen.

Scooter-info.nl | Luchtfilter schoonmaken