Cilinder inrijden

Het inrijden van een nieuwe cilinder of zuiger is erg belangrijk. Toch wordt het vaak overgeslagen. Op deze pagina lees je wat het inrijden van een scooter precies inhoudt, waarom het wordt aangeraden en hoe je het zelf kunt doen.

Inrijden is niet hetzelfde als warmrijden. Warmrijden wordt na iedere koude start gedaan om de motor op bedrijfstemperatuur te laten komen. Wat inrijden precies is lees je hieronder.

Wat is inrijden?

Het inrijden van een scooter is het geleidelijk laten inslijten van nieuwe onderdelen. Wanneer je bijvoorbeeld een nieuwe zuiger, cilinder of beide plaatst is het verstandig om de eerste paar ritjes rustig te rijden. Waarom? dat lees je hieronder.

Waarom scooter inrijden?

Het inrijden van een scooter of nieuwe onderdelen wordt gedaan om motorschade te voorkomen. Een nieuwe cilinder of zuiger is vanuit de fabriek nooit 100% perfect afgewerkt. Ookal ziet het eruit alsof een cilinderwand of zuiger helemaal glad is, op microscopisch niveau zijn er altijd kleine groeven en onzuiverheden. Wanneer deze metalen delen langs elkaar bewegen, kunnen onzuiverheden in het oppervlakte motorschade veroorzaken. Door nieuwe onderdelen rustig langs elkaar te laten bewegen (door rustig te rijden en het blok weinig toeren te laten maken) verklein je de kans op motorschade. Na enkele tientallen kilometers hebben ze onderdelen op elkaar kunnen inslijten, en loopt het blok mooi als een geheel.

Hoewel inrijden vaak wordt genoemd bij het monteren van een nieuwe cilinder of zuiger, geldt dat het voor alle bewegende onderdelen verstandig is om de eerste kilometers rustig te rijden zodat de nieuwe onderdelen op elkaar kunnen inslijten. Inrijden vergroot de levensduur van alle bewegende onderdelen.

Zelf cilinder inrijden

Wanneer je een nieuwe cilinder hebt geplaatst raden we je aan om deze eerst in te rijden. Maar hoe doe je dit precies? Over het inrijden zijn de meningen verdeeld. Sommige mensen doen het helemaal niet, en de mensen die het wel doen hebben allemaal hun eigen manier. Hieronder wordt beschreven hoe je volgens ons een nieuwe cilinder of zuiger het beste kunt inrijden.

Voordat je überhaupt gaat inrijden is het essentieel om ervoor te zorgen dat de afstelling van de carburateur klopt.

Inrijden is in principe gewoon heel rustig rijden. Toch komt er net iets meer bij kijken. Hoewel je de scooter weinig toeren wilt laten draaien, is het belangrijk om niet constant op hetzelfde toerental te rijden. Wissel in toeren, geef af en toe wat meer gas maar doe over het algemeen heel rustig aan.

Hoe lang moet ik mijn cilinder inrijden?

Hoe lang je je cilinder moet inrijden, is afhankelijk van welke cilinder je hebt gemonteerd. Een aluminium cilinder hoef je niet meer dan 100 kilometer in te rijden. Met een gietijzeren cilinder kun je de eerste 500 kilometer beter rustig aan doen. Hier staat wel tegenover dat je een aluminium cilinder langer moet laten warmlopen, terwijl je met een gietijzeren cilinder vrij snel vol gast kunt geven.